Tänk som en förälder för ett mer kreativt ledarskap

Barnteckning (2)Barn är nästan alltid kreativa, ju yngre desto mer så. Forskning visar däremot att barn som är rädda för att misslyckas är mindre kreativa och detsamma gäller förstås oss vuxna – om vi arbetar i en miljö som är intolerant mot misstag så hämmas både kreativitet och innovationslust. I vårt tiopunktsprogram för en mer kreativ höst har vi idag kommit till några konkreta tips kring hur du som ledare kan skapa en mer kreativ arbetsmiljö genom att inspireras av ett kreativitetsgynnande föräldraskap.

  1. Låt det bli kladdigt! Alla som har barn vet att det går på ren automatik att stoppa ett barn som häller ut en hel låda med lego eller försöker hindra de fingerfärgskladdiga små fingrarna att hamna utanför pappret. Men ju mer vi sätter stopp, desto mer hämmar vi kreativiteten. Låt det bli kladdigt även på arbetsplatsen. Låt medarbetarna ibland tappa ut en hel låda med lego, men hjälp dem att plocka upp det enligt principen som fungerar på många feedbacksituationer: Identifiera problemet. Berätta vad som behöver hända för att det ska bli bättre. Erbjud dig att hjälpa till.
  2. Kliv tillbaks. Barn som känner sig bevakade använder inte sin fantasi fullt ut. Medarbetare som detaljstyrs inte bara slutar att tänka kreativt, de slutar att tänka själva överhuvudtaget, för det är ju ändå ingen idé. Välkomna nya lösningar på gamla problem, även om du själv inte är hundraprocentigt övertygad. Lita på dina medarbetares kreativa förmåga och var tolerant mot misstag.
  3. Hitta lektid. Lika svårt som det är för småbarnsföräldrar att hitta lekstunder mellan arbete, tvätt och matlagning, lika svårt kan det vara som chef att hitta stunder för reflektion, inspiration och kreativitet tillsammans med medarbetarna. Men det är faktiskt bara en planeringsfråga. Schemalägg kreativa workshops, ett antal per halvår. De behöver inte ta mer än en förmiddag, men att samla gruppen och utveckla dess kreativitet med en tydlig problemlösningsfokus som tar sig an ett verkligt problem i organisationen gör underverk både för teamet och för affären.
  4. Planera skärmtid. Visst finns det många program på läsplattorna som utvecklar barnens kreativa förmåga, men för mycket av något är aldrig bra och inte heller att bara vara mottagare. Att som vuxen sitta framför skärmen hela dagen är heller inte så värst kreativitetsgynnande, särskilt inte om programmen är Outlook och Excel. Planera istället in skärmtid och blanda med mänskliga (välplanerade) möten och en och annan promenad eller bara 15 minuter utan skärm med papper och penna. Det är då de kreativa tankarna hittar fram.
  5. Var en kreativ förebild. Barn gör inte som du säger, de gör som du gör. Dansa med dina barn och de kommer att dansa mer. Var kreativ och tolerant mot dina medarbetare och de kommer att vara detsamma mot dig.
Bookmark the permalink.

Comments are closed