Mobilfria möten

App-app-app-app!

App-app-app-app!

Vi börjar alltid våra workshops med några enkla förhållningsregler där en av de första också är en av de minst populära. I de två, tre eller fyra timmar som vi arbetar fokuserat och effektivt för att på ett kreativt sätt hitta lösningar, skapa strukturer och lägga strategier så är det mobilfritt. Deltagarna brukar snegla lite på varandra för att se om någon annan kommer att protestera. Kanske le lite generat. Ibland kommer det en direkt invändning från någon som behöver vara nåbar. Då berättar vi att vi förstår att man har barn på förskolan, stressade chefer eller kanske en sjuk förälder, så skärmen nedåt på ljudlös är OK. Men inget tjuvkikande på mejl, pushnotiser eller sociala medier medan vi arbetar. Oftast fungerar det oväntat bra, även hos en grupp som är van att vara ständigt tillgänglig, som en styrelse eller ledningsgrupp.

Den uppenbara anledningen är förstås att få arbeta ostört. 83% blir störda när andra tittar på sin mobil under ett möte och ändå gör 66% det kontinuerligt, enligt en undersökning av SIFO. En mindre känd anledning är att när någon har ordet på ett möte och en annan tar upp en mobil så reagerar talarens hjärna på samma sätt som om man får ett fysiskt slag, enligt hjärnforskaren och läkaren Katarina Gospic. Man känner förstås ingen fysisk smärta, men hjärnan upplever det som en fientlig handling. Man behöver kanske inte vara hjärnforskare för att lista ut att det i sin tur ger effekter på dialogen och besluten. Man kan bara tänka efter själv hur det känns när en eller flera börjar fippla med sina mobiler.

Och även om vi tror att vi är mästare på att multitaska så är våra hjärnor inte alls gjorda för att göra flera saker samtidigt, tvärtom. En studie från Stanford visar att multitaskarna hade mer problem att organisera sina tankar och filtrera bort det som var oviktigt – vilket är precis det man behöver när man sitter i ett forum där fokus och kreativitet är nyckeln till framgång.

Ett företag som har testat mobilfrihet på allvar är det digitala marknadsföringsbolaget Klikki. De körde helt enkelt fyra teknikfria timmar, utan e-post och mobil, per dag i tre veckor och efter testet så fortsatte de med mobilfria möten samt två timmar teknikfrihet förlagt på valfri tid. Deras egen upplevelse var att de blev mer produktiva och närvarande.

Så gör en insats för kreativiteten och effektiviteten på ditt jobb. Be dina kollegor att lägga mobilerna med skärmen neråt på nästa möte. Kanske blir det ett första steg för helt mobilfria möten och en mer fokuserad och mindre stressad arbetsplats.

Bookmark the permalink.

Comments are closed