Alla års viktigaste nyårslöfte – bättre möten

I mitt jobb som kärleksdirektör för Match.com jobbade jag så konkret som man kan göra med möten – möten mellan människor, fast i det sammanhanget populärt kallat för dejter. Vi var platsen där man kunde möta någon digitalt för att senare träffas i ett fysiskt möte. Och ju mer digitala våra liv blir, desto mer pratar vi om vikten av det vi kallar riktiga möten, det vill säga fysiska. I dejtingvärlden är det där det avgörs, om det finns kemi och om det är någon poäng att fortsätta. Själva mötet är sällan väl förberett, går mycket på magkänsla men kan förändra ens liv.

Kanske raka motsatsen till mötet med en potentiell livspartner är jobbmötet. Vi svenskar tillbringar mycket tid i fysiska jobbmöten. Exakt hur mycket tid tvista de lärde om, men att svenska chefer tillbringar mer än hälften av sin arbetstid i möten verkar de flesta överens om. Troligt är att anställda i snitt sitter en tredjedel av sin tid på jobbet i möten. Vi är, kanske just på grund av mötesintensiteten, rätt bra på planering inför möten. Att skicka ut en agenda och att avsätta en viss tid är hygienfaktor för de flesta. Förhoppningsvis anger de flesta av oss även ämne och syfte med mötet och summerar det i efterskott till alla deltagare. Ändå verkar arbetslivet fullkomligt krylla av ineffektiva, tidsslukande möten som förvisso fungerar som socialt kitt och konsensusskapare (inte alls oviktigt, men det kan vi återkomma till) men som inte har en metod för att komma fram till det som alla möten borde komma fram till: beslut. Om vad som ska göras och vem som ska göra det. Ofta hör man istället en suck av lättnad att alla möten är över så att man kan börja jobba. När merparten av jobbet faktiskt borde göras i mötet.

Här kan det ha varit ett riktigt bra möte. Eller ett riktigt dåligt.

Här kan det ha varit ett riktigt bra möte. Eller ett riktigt dåligt.

Likheten mellan dessa två vitt skilda sorters möten är ändå slående: de är nödvändiga för att komma vidare. För att det ska bli något mer. Men där dejten har ett inbyggt syfte (att se om vi passar ihop) och ett tydligt beslut (ja eller nej) så svävar gärna jobbmötet iväg och försvinner i det stora svarta hål där merparten av jobbmöten verkar ta vägen. För att man inte har tänkt efter innan. Och kallat till ett möte som kändes väldigt nödvändigt men som i slutänden blev bara onödigt.

Att en del av dem försvinner i hålet kan vara okej och skrivas av på det sociala konsensuskontot. En del borde aldrig hållas till att börja med. Men om man ska välja ett enda löfte för sitt arbetsliv det här året så borde det vara just bättre möten. Roligare, mer effektiva och affärsdrivande möten.

Så fort ditt möte har ett högre syfte än att informera, så lägg tid och kraft på förberedelser, genomförande och uppföljning. Det finns varumärken som har som målsättning att genomföra alla sina möten i workshopformat. Vi brukar säga att alla möten som kommer att ta mer än en timme i anspråk bör genomföras i workshopformat, med högt deltagarengagemang, övningar och rätt data med in i workshopen. Med summering i sittande, eller stående, workshop och med beslut tagna på plats. I många fall kan en extern workshopledare vara en god idé, inte minst för att säkerställa att man verkligen genomför mötet som en workshop, men också för att få utanförperspektiv och styrning som inte hämmas av intern dynamik. Det är lättare att vara tydlig och komma framåt när man kommer utifrån.

Men det allra viktigaste är det första steget. Att lova att ni ska ha bättre möten. Att bestämma vilken metod som ska leda till det och hur ni utvärderar att ni verkligen har bättre möten. Om ni vill ha hjälp, hör av er till oss. Kanske en workshop om bättre möten? Eventuella dejtingtips kommer på köpet.

Bookmark the permalink.

Comments are closed